Civic, Justice & Public Safety

Summerland RCMP Detachment

Project Stats

Type: New Build
Client: District of Summerland
Location: Summerland, BC
Size 1,496 m2
Delivery Method: Construction Management

Safety, security, functionality and a healthy working environment were priority for this client. The building is designed to best practices and incorporates sustainable building design measures equivalent to a LEED® Gold standard. Workspaces and the interior of the building are flooded with natural light from large expanses of glass and overhead clerestory windows. Through optimum orientation and configuration of the space this work environment features: South facing work stations with exposure to attractive landscaping; fully glazed south facing façade and fixed sun shading devices maximize passive solar gain in the winter while fully shading work stations in summer; cross ventilation and stack effect through low southern windows and high northern clerestoreys; and heating supplied from excess refrigeration heat of adjacent arena. This project is a collaboration between KMBR and Allen Maurer Architects.

Photographer: Martin Knowles

Awards

2012 FortisBC Conservation Excellence Award

Project Highlights

Construction Management with Unitech Construction Management
Generous entrance canopy with "corduroy" stacked plank roof
Floor-to-ceiling Low-E glazing for all work stations
Galvalume corrugated cladding south, east and west
Corten steel cladding north
Glulam post-and-beam structure, t&g pine decking
Simple and effective ventilated cold roof system

Related Content