Commercial & Mixed Use

Gleneagles Golf Clubhouse

Project Stats

Type: Addition / Renovation
Client: District West Vancouver
Location: West Vancouver, BC
Size: 975 m2
Delivery Method: Construction Management

The primary concern of this project was to save the original Great Hall and revitalize it into a functional community centre to serve the members of the Glen Eagles Golf Course Club. Located at the centre of the golf course, the new Gleneagles Golf Course Club House & Banquet Hall affords sweeping views through the sixth fairway, to the ocean at Larson Bay. The addition features a new wing with a bistro restaurant and lounge, and a golf pro-shop. The Clubhouse's gracious new entrance and lobby provides a comfortable new mingling space for visitors. In the spirit of sustainable practice the district, builder and design team have undertaken a resourceful and practical approach to the renovation and addition of the Gleneagles Golf Facility. The design team and Tamlin Homes Int'l evaluated the condition of the existing structures and conducted an inventory of re-claimed building materials that were re-used extensively in the construction of the new building.

Photographer: David Birdsall

Project Highlights

  • • Community Hall
  • • Golf Sevices Support Functions: Pro Shop, office, bistro with 35-40 seats, kitchen servery, bar, lockers, change rooms, and shower areas.

An existing collection of modest structures made up the golf club: a gathering hall, club house and several storage sheds, each utilizing the once popular wood building product, the "Panabode" log. Recognizing the intrinsic value of the existing Panabode log as a relevant building material, the building team proceeded to inventory each log to determine how it may be re-used. Logs were re-purposed into decking, flooring and siding material, optimizing available existing materials and keeping waste to a minimum. Many of the existing wood logs were in good shape and left in-situ. A technique was developed to rainscreen the existing log walls: salvaged logs were re-sawn down the centre producing two pieces of ¼ round siding from a single log; the siding was re-installed as a rainscreen over the existing Panabode walls. The requirements of a modern wall were achieved without compromising the warmth and feel of a traditional log building, both from inside and out.

Client Testimonial